Παγκόσμια χαρτογράφηση κεραυνών
Ο σχεδιασμός συστημάτων αντικεραυνικής προστασίας απαιτεί τέλεια κατανόηση της φαινομενολογίας των κεραυνών και της εμφάνισής τους ανάλογα με τις εποχές και τις περιοχές. Οι χάρτες κεραυνών είναι σημαντικοί για την αξιολόγηση των κινδύνων κεραυνών για μια κατασκευή ή άτομα: προφανώς, οι κίνδυνοι αυξάνονται με υψηλότερη συχνότητα κεραυνών.
Ο χάρτης Lightning είναι ένα βασικό στοιχείο. Αρχικά αναφερόταν το «κερουνικό επίπεδο». Μετριέται με τον αριθμό των ημερών ανά έτος που ακούστηκαν οι κεραυνοί.
Αυτή η πρώτη μεθοδολογία μέτρησης στερείται ακρίβειας και αξιοπιστίας. Με την εποχή των meteo δορυφόρων, έχει αντικατασταθεί από την «πυκνότητα κεραυνών» (αριθμός εκκενώσεων/έτος/km²). «Ένας από τους πρώτους παγκόσμιους χάρτες δραστηριότητας κεραυνών δημοσιεύτηκε το 2001 με δεδομένα από τον Οπτικό Μεταβατικό Ανιχνευτή (OTD) στον εμπορικό δορυφόρο OrbView-1 και τον Αισθητήρα Εικόνας Κεραυνού (LIS) στον δορυφόρο TRMM της NASA. Δύο δεκαετίες αργότερα, ένα δεύτερο LIS τοποθετημένο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) προσθέτει στα μακροπρόθεσμα αρχεία και δημιουργεί νεότερους, καλύτερους χάρτες της παγκόσμιας δραστηριότητας κεραυνών.
Ο παραπάνω χάρτης βασίζεται σε παρατηρήσεις από πολλούς αισθητήρες—το ISS LIS, το TRMM LIS και το OTD. Το TRMM LIS συνέλεξε δεδομένα μεταξύ 1997 και 2015. Το OTD λειτούργησε μεταξύ 1995 και 2000. και ο ISS LIS πετάει από το 2017. Επιστήμονες από το Εθνικό Εργαστήριο του Λος Άλαμος και το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα-Χάντσβιλ δημοσίευσαν έναν ενημερωμένο χάρτη τον Μάρτιο του 2021. Ερευνητές από το Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Marshall της NASA κυκλοφόρησαν έναν παρόμοιο χάρτη δραστηριότητας κεραυνών, βασισμένος σε τρία χρόνια Παρατηρήσεις ISS LIS, τον Ιούλιο του 2020.”
Αυτός ο νέος χάρτης εισάγει δύο σημαντικές αλλαγές: Μια πολύ ακριβής μέτρηση της δραστηριότητας των κεραυνών σε βόρειες και νότιες περιοχές
Μια σφαιρική άποψη της κεραυνικής δραστηριότητας αφού λαμβάνει υπόψη και τις εκκενώσεις μεταξύ και εντός των νεφών. Οι φωτεινότερες περιοχές είναι τα πιο επιρρεπή σε κεραυνούς σημεία παγκοσμίως:
η Κεντρική Αφρική (περιοχές των Μεγάλων Λιμνών),
η Αμερική με τη λίμνη Maracaibo που παραμένει το μέρος που χτυπήθηκε περισσότερο από κεραυνούς στον κόσμο και τη Νοτιοανατολική Ασία (Στενό Malacca)
Πηγή: Παρατηρητήριο Γης της NASA